Bramborový salát s baklažánem

4 porce

brambory podzimní – 1 kg

mrkev – 3 ks

petržel – 2 ks

celer menší – 1 ks

cibule – 1 ks

vejce slepičí – 5 ks

olivový panenský olej – 1 lžíce

avokádový panenský olej – dle potřeby pro domácí majonézu

baklažán – 1 ks

nakládané okurky – 6 ks

červená paprika čerstvá – 1 ks

rozmarýn – 1 lžička

naklíčená semena jetele a ředkve – 4 lžíce

sójová omáčka Tamari – 1 lžíce

Ume ocet – 1 lžíce

himalájská sůl – dle potřeby

čistá voda – dle potřeby

Omyjte, okartáčujte brambory s kořenovou zeleninou pod tekoucí vodou. Brambory vařte v páře 10 minut. Odstraňte špičky z kořenové zeleniny a přidejte ji také do páry. Vařte společně dalších 15 minut do měkka. Ověřte vpichem vidličky. Pak nechte zchladnout.

Omytý, nakrájený baklažán potřete olivovým olejem, okořeňte solí a rozmarýnem. Vložte do pekáče do předehřáté trouby na 170° C asi na 30 minut a pečte doměkka.

Před vařením nechte vejce ohřát na pokojovou teplotu, zabráníte tak popraskání skořápky. Přidejte trochu octa nebo soli do vody, ve které vejce vaříte, nepopraskají vám. Vejce natvrdo vařte 8 – 10 minut.

Klíčení semen je v knize Jídla Světla v samostatné kapitole.

Majonézu si vytvoříte: 1 vejce rozklepněte do mixéru a mixujte za stálého pozvolného přilévání avokádového oleje do zhoustnutí. Do majonézy přilejte Ume ocet a sójovou omáčku a zamíchejte.

Brambory a vejce oloupejte a pomocí drátěného „protlačovače“ je nakrájejte do mísy. Kořenovou zeleninu a sterilované okurky s cibulí nakrájejte na kostičky a přidejte ke směsi brambor a vajec. Vše zalijte majonézou a zamíchejte a dle chuti dosolte.

Servírujte na předehřátý talíř salát, na něj naklíčená semena, baklažán a jako ozdobu očištěnou a nakrájenou papriku. Mňam ❤️ dobrou chuť

Přidat komentář