4 porce
brambory podzimní – 1 kg
mrkev – 3 ks
petržel – 2 ks
celer menší – 1 ks
cibule – 1 ks
vejce slepičí – 5 ks
olivový panenský olej – 1 lžíce
avokádový panenský olej – dle potřeby pro domácí majonézu
baklažán – 1 ks
nakládané okurky – 6 ks
červená paprika čerstvá – 1 ks
rozmarýn – 1 lžička
naklíčená semena jetele a ředkve – 4 lžíce
sójová omáčka Tamari – 1 lžíce
Ume ocet – 1 lžíce
himalájská sůl – dle potřeby
čistá voda – dle potřeby
Omyjte, okartáčujte brambory s kořenovou zeleninou pod tekoucí vodou. Brambory vařte v páře 10 minut. Odstraňte špičky z kořenové zeleniny a přidejte ji také do páry. Vařte společně dalších 15 minut do měkka. Ověřte vpichem vidličky. Pak nechte zchladnout.
Omytý, nakrájený baklažán potřete olivovým olejem, okořeňte solí a rozmarýnem. Vložte do pekáče do předehřáté trouby na 170° C asi na 30 minut a pečte doměkka.
Před vařením nechte vejce ohřát na pokojovou teplotu, zabráníte tak popraskání skořápky. Přidejte trochu octa nebo soli do vody, ve které vejce vaříte, nepopraskají vám. Vejce natvrdo vařte 8 – 10 minut.
Klíčení semen je v knize Jídla Světla v samostatné kapitole.
Majonézu si vytvoříte: 1 vejce rozklepněte do mixéru a mixujte za stálého pozvolného přilévání avokádového oleje do zhoustnutí. Do majonézy přilejte Ume ocet a sójovou omáčku a zamíchejte.
Brambory a vejce oloupejte a pomocí drátěného „protlačovače“ je nakrájejte do mísy. Kořenovou zeleninu a sterilované okurky s cibulí nakrájejte na kostičky a přidejte ke směsi brambor a vajec. Vše zalijte majonézou a zamíchejte a dle chuti dosolte.
Servírujte na předehřátý talíř salát, na něj naklíčená semena, baklažán a jako ozdobu očištěnou a nakrájenou papriku. Mňam ❤️ dobrou chuť
Přidat komentář