KURKUMA

Má původ v Indii, kde je denně v kuchyni používána jako výjimečné koření života. Říká se ji „indický šafrán“ nebo „indický zázvor-kořen, neb je ze stejné rodiny“. Její aktivní složka kurkumin má velmi užitečné vlastnosti prospěšné pro člověka se zemitou, nahořklou, pepřovitou a hořčici podobnou chutí. U nás je nejvíce používaná ve směsi zvané kari. POZOR tato směs nemusí být kvalitní, proto doporučuji si najít zdroj indické bio kurkumy.

V čem nám může kurkuma pomáhat?

– je významný antioxidant

– účinně detoxikuje organismus hlavně od hliníkové zátěže

– může pomoci při onemocnění jater a různých alergiích

– prokrvuje tělo a zlepšuje krevní oběh

– působí proti mnohým bakteriím

– působí proti mnohým zánětům hlavně žaludku, střeva, kloubů

– působí proti mnohým virům

– působí jako prevence nádorových onemocnění

– zlepšuje trávení i paměť

– odstraňuje nadýmání

– podporuje metabolismus

– pomáhá žlučovým kamenům z těla

– podporuje funkci mozku

– pomáhá při bolesti svalů a kloubů a likviduje otoky

– pozitivně působí na menstruační poruchy

– má velkou schopnost hojení

– ideální preventivní účinek proti civilizačním chorobám

– celkově posiluje imunitní systém a zkrášluje celé tělo

– pro intenzivnější vstřebatelnost se doporučuje, konzumace kurkumy se zdravým tukem viz můj   mňam recept na kurkumovou pomazánku v knize Jídla Světla – Kuchařka pro život

Přidat komentář