Rajské koule

pro 3 porce

kapusta – 1 ks

rajče velké – 3 ks

vejce slepičí – 3 ks

cibulka mladá – 1 ks

česnek palička – 1 ks

tempeh smažený – 1 ks

pohanka kroupa světlá – 1 hrnek

olivový panenský olej – 3 lžíce

lněná semínka – 1 lžíce

dýňová semena – 1 lžíce

lahůdkové droždí bezlepkové – 1 lžíce

kurkuma – 1 lžička

koriandr mletý – 1 lžička

kmín mletý – 1 lžička

hořčičné semínko mleté – 1 lžička

himalájská sůl dle chuti

čistá voda – dle potřeby

Kapustu vyperte v čisté vodě, nechte okapat, nakrájejte na malé proužky a dejte ji do pekáče. Česnek, celou paličku, oloupejte, stroužky omyjte a každý nožem rozpůlte a dejte také do pekáče. Přidejte koření – kmín, hořčičné semínko, koriandr, sůl a olej a vše dobře čistýma rukama promíchejte a pěkně si u toho zazpívejte. Pak směs dejte do předem vyhřáté trouby a pečte při 180 °C 30 minut.

Odkrojte vršek z rajčete a vydlabejte lžící dužinu. Rajské boule naplňte směsí z nadrobno nakrájeného tempehu s očištěnou a nakrájenou mladou cibulkou. Otvor rajčete vyplňte rozklepnutým vejcem viz foto. Rozdrtťe v ruce oregano, posypejte boule a také je osolte. Boule vložte do kapusty, přelijte je vydlabanou dužinou a vše pečte 15 minut.

Semena dýně a lněná semínka opečte na sucho na pánvi a pomelte. Do směsi přidejte droždí.

Pohanku dejte do hrnce, properte ji dvakrát ve studené vodě a vždy ji sceďte. Uvařte si 1,5 hrnku čisté vody a nalijte ji vřelou na pohanku. Přidejte kurkumu a sůl a vařte ji mírně pod pokličkou 15 minut, pak odstavte a nechte stále pod pokličkou.

Servírujte na předehřátý talíř kopeček pohanky tak, že opláchnete v čisté vodě nerezovou naběračku, naberete pohanku, lžící ji upěchujete a vyklopíte na talíř. Vše posypejte pomletou směsí. Pak přidejte kapustu, do ni bouli a dobrou chuť ❤️

Přidat komentář