Pesto si rychle oblíbíte a budete ho přidávat do salátů, polévek, jako přízdobu… Výborné jsou topinky potřené pestem s volským okem. Vhodné je k dochucení čehokoliv.
Ingredience (na 10 litrů pesta z medvědího česneku)
- listy medvědího česneku
- 2 l panenského olivového oleje
- 3/4 litru TAMARI sójové omáčky
- Himalájská sůl růžová (dle chuti)
Příprava pesta z medvědího česneku
Medvědí česnek několikrát properte v čisté vodě (nejlépe bez chlóru). Pak ho v rukou vyždímejte a nakrájejte na kousky. Do mixéru si nalijte panenský olivový olej s trochou kvalitní TAMARI sójové omáčky, Himalájské soli a přidejte kousky nakrájeného medvědího česneku. Vše rozmixujte a dejte do čisté a suché sklenice.
Pokud směs budete dávat do velké sklenice, tak pro sjednocení chuti celé na závěr promíchejte. Uchovávejte v lednici. Pokud si vždy vezmete čistou lžíci a odeberete si pesto pouze pro svou spotřebu, tak vám toto výživné pesto vydrží čerstvé při stabilní teplotě v lednici klidně do příštího jara.
Originální recepty Jolany Janišové
Tento a dalších 89 receptů naleznete v knize Jolany Janišové „Jídla Světla – Kuchařka pro život“.
A jak děláte pesto vy? Napište mi a sdílejte.
Kometnáře