Sváteční bezlepkové kapří řízky s quinoou ❤️

4 porce

kapr bez kůže – 8 tenkých kousků nařezaných podél kostí

tapioková mouka – ½ hrnku

quinoové vločky – 1 hrnek

vejce – 2 ks

citrón – 1 ks

máslo – 250 g

vlašské ořechy – hrst

mrkev – 2 ks

černá quinoa – 1 hrnek

kurkuma – 1 lžička

pórek – na přízdobu

červená řepa – 2 ks

panenský olivový olej – 2 lžíce

himalájská sůl – dle chuti

čistá voda bez chlóru – dle potřeby

Quinou několikrát propláchněte, takto ji zbavíte hořkého prachu světa. Dvě hodiny předem ji namočte, vodu slijte, propláchněte ji a pak pozvolna vařte pod pokličkou 25 minut v čisté osolené vodě s kurkumou, 3 cm nad zrnem. Po 25 minutách ji odstavte a nechte dojít. Doporučuji skus zrna, jestli je pro vás dostatečně měkké.

Řepu okartáčujte, nakrájejte ji na plátky a vložte na plech. Přilijte olivový olej a rukama se pomazlete s každým plátkem tak, aby byly všechny promazány. Pečte je 60 minut ve vyhřáté troubě na 180 °C.

Omyté, nakrájené, osolené kapří kousky obalte v tapiokové mouce, následně v rozkvedlaném vejci a pak v quinoových vločkách. Pozvolna je opečte do zlatova po obou stranách současně s okartáčovanou rozpůlenou mrkví v rozpuštěném másle. Díky mrkvi se máslo nepřipálí.

Ořechy za stálého míchání pozvolna opražte do křupava ve lžičce másla a teplé je posolte.

Servírujte na předehřátý talíř quinou s přízdobou očištěného nakrájeného pórku, kolečka pečené řepy, osmaženou mrkev a kapří řízky s ořechy pokapané citrónem. Dobrou chuť ❤️❤️❤️

Přidat komentář