Recept: Zelný salát s křenem

zelný salát s křenem 5 l sklenice

hlávka zelí – 1 větší nebo 2 malé

čerstvý křen – 1 ks

jablka – 3 ks

mrkev – 2 ks

pórek menší – 1 ks

jablečný ocet nefiltrovaný nebo vinný – 6 lžic

himalájská sůl – 2 lžíce dle potřeby

konopný olej – 4 lžíce

olivový olej panenský – 4 lžíce

čistá voda – dle potřeby

Do velké mísy najemno nakrouhejte zelí, osolte a s láskou dobře promačkávejte tak dlouho, až pustí šťávu. Nechte chvíli odstát. Pórek nakrájejte najemno a přidejte do mísy spolu s očištěnou, oloupanou, omytou a nadrobno nakrájenou zeleninou včetně najemno nastrouhaných jablek. Přidejte jablečný ocet a polijte směs konopným i olivovým olejem. Na závěr směs opět promíchejte, ať je každý kousek lehce promaštěný. Pěkně si u míchání zazpívejte, takto navýšíte energii svého jídla.

Salát uchovávejte v lednici ve skle. Když si svou porci odeberete vždy s předstihem a nepřerušíte teplotní stabilitu, vydrží vám salát minimálně 21 dní stále čerstvý, chutný a připravený. Je vynikající lehkou večeří nebo skvělým doplňkem hlavního jídla. Křeník jedna je můj věčně oblíbený salát!

Dobrou chuť!

Přidat komentář